728x90ad
VV Steenbergen

Kunstgras V.V. “Steenbergen”

Sinds 22 september 2014 ligt er op het Gemeentelijk Sportpark aan de Seringenlaan een kunstgrasveld. Op de plaats van veld 1, bij entree van het sportpark aan uw linkerkant, is gedurende augustus en september door Antea Group een technisch hoogwaardig kunstgrasveld aangelegd, voorzien van verlichting en gecertificeerd door sportkoepel NOC/NSF voor KNVB-wedstrijden.

Om het kunstgrasveld zo optimaal mogelijk te benutten voor V.V. “Steenbergen” dienen we daarover met elkaar afspraken te maken. Het bestuur heeft hiervoor de volgende spelregels opgesteld, waaraan iedereen zich strikt dient te houden.

1) Het kunstgrasveld is gedurende het reguliere seizoen op maandag tot en met donderdag beschikbaar ten behoeve van trainingen (zie voor de indeling het trainingsschema)

Indien de weers- en veldomstandigheden dusdanig slecht zijn dat er niet op de natuurvelden getraind kan worden, treedt het alternatieve schema in werking. Dit zal kenbaar gemaakt worden via de website, om uiterlijk 17.00u van de betreffende trainingsdag.

2) Het kunstgrasveld is gedurende het reguliere seizoen op zaterdag en zondag beschikbaar ten behoeve van wedstrijden. De wedstrijdsecretaris bepaalt in reguliere speelweekenden welke teams op het kunstgrasveld zullen spelen. Er staat sinds 2016 een scorebord bij het kunstgrasveld: de bediening hiervan is af te halen in het wedstrijdsecretariaat en de leider van het thuisspelende team (V.V. “Steenbergen”) is voor verantwoordelijk voor juist gebruik tijdens het duel en de retournering van de bediening na afloop.

3) Bij lokale afgelastingen gaan duels in de categorie A voor op duels in de categorie B, volgens deze rangorde (dit is een voorschrift vanuit de KNVB)

Teams die uitkomen in de categorie A is dit moment alleen het 1e elftal. Voor laatstgenoemde geldt als standaardelftal een uitzondering.

4) Eenieder wordt geacht zich aan de regels te houden die op het bord bij de ingang van het kunstgrasveld vermeld staan;
– Betreden van het veld uitsluitend via de poortjes, anders kan grond/gras worden meegenomen op het kunstgrasveld, wat het veld schade zou kunnen toebrengen.
– Geen kauwgum, glaswerk of andere consumpties op het veld.
– Geen open vuur en niet roken op of nabij het kunstgrasveld.
– Geen zware of puntige objecten op het kunstgrasveld.
– Toeschouwers blijven achter de omheining.
– Geen honden of andere dieren op het kunstgrasveld.
– Het verplaatsen van doelen mag alleen gebeuren door deze te tillen; doelen verslepen beschadigt het kunstgrasveld.
– Het kunstgrasveld niet betreden met (voetbal)schoenen met andere noppen dan kunststof noppen.

5) Indien de (weers)omstandigheden dusdanig zijn dat het kunstgrasveld niet gebruikt kan worden, zal dit kenbaar gemaakt worden via de website.

6) Wegens de overlast voor de vereniging (denk aan achtergelaten afval op het veld) is het niet toegestaan om buiten de training- en wedstrijduren om gebruik te maken van het kunstgrasveld.

Schoeisel op kunstgras
Zijn er aparte schoenen voor kunstgras? En klopt het dat je niet met ijzeren noppen op het kunstgras mag? Hieronder enkele tips van onze hoofdsponsor en kledingleverancier BKS Sport- en Bedrijfskleding.

‘Met het juiste schoeisel, aangepast aan de ondergrond en weersomstandigheden, verminder je de kans op blessures en blijf je goed grip houden op het veld, wat je spel ten goede komt.

Daarom is het belangrijk om te weten dat voetbalschoenen met schroefnoppen handig zijn op zachte velden en in de regenachtige herfstperiode, maar niet om op kunstgras te spelen. Wel is het slim om deze ook altijd bij je te hebben, omdat je bij veel verenigingen en dus op veel verschillende typen velden speelt. Ook kan je de schroefnoppen vervangen wanneer deze versleten zijn.

Beter voor zowel je spel als je veiligheid is het om op de traditionele ronde noppenzool te spelen. Deze geeft een betere drukverdeling en zorgt voor meer stabiliteit tijdens de balbehandelingen.

Het beste model is de Traxion noppenzool. De Traxion noppen geven je naast een goede drukverdeling en stabiliteit nog wat meer grip op natte velden.

Aparte kunstgrasschoenen zijn door de technologische ontwikkeling van het kunstgras achterhaald. In plaats daarvan is wel nog een inlegzool ontwikkeld die ervoor zorgt dat er wat meer demping plaats vindt tijdens het lopen. Dit hoeft echter niet voor iedereen noodzakelijk te zijn.’

100% Voetbal heeft een breed assortiment voetbalschoenen voor ieder type ondergrond en ieder type voet. Mocht je extra informatie in willen winnen en een goed advies op het gebied van schoeisel nodig hebben, dan staan zij altijd voor je klaar!

Onderzoek RIVM naar rubbergranulaat kunstgrasvelden
De KNVB heeft naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek van het RIVM geconcludeerd dat de kunstgrasvelden die ingestrooid zijn met rubbergranulaat veilig te gebruiken zijn. Het bestuur van V.V. “Steenbergen” volgt vooralsnog de berichtgeving van de gemeente Steenbergen hierin, dat eigenaar is van het kunstgrasveld.

Uitslag RIVM-onderzoek rubbergranulaat in kunstgrasvelden bekendgemaakt
Het RIVM heeft op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een onderzoek uitgevoerd naar eventuele gezondheidsrisico’s van met rubbergranulaat ingestrooide kunstgrasvelden. De uitkomsten van dit onderzoek zijn op dinsdag 20 december 2016 bekend gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat praktisch verwaarloosbaar is.

De resultaten van het onderzoek van het RIVM geven nu geen aanleiding voor de gemeente Steenbergen om maatregelen te nemen bij de met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden in onze gemeente.

Wat was de aanleiding van het onderzoek?
Het televisieprogramma Zembla heeft op 5 oktober 2016 een uitzending gemaakt over de vermeende gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels. Naar aanleiding van die uitzending is onrust ontstaan over de veiligheid van sporten op deze kunstgrasvelden. Op basis hiervan heeft het ministerie van VWS het RIVM gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar eventuele gezondheidsrisico’s.

Om welk materiaal gaat het?
Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt vooral gemaakt van oude rubberproducten, zoals versnipperde autobanden. De stof waar het om gaat (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, ofwel PAK’s) wordt gebruikt bij de productie van autobanden. We komen er ook op andere manieren dagelijks mee in aanraking, bijvoorbeeld via uitlaatgassen van auto’s, rook van houtkachels, en gebarbecued vlees. Deze stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Uitkomsten onderzoek
Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.

U vindt meer informatie op de website van het RIVM. Daar vindt u ook het rapport van het onderzoek en een filmpje met meer uitleg. U kunt ook contact opnemen met het RIVM via telefoonnummer 0800-0480.

Advies GGD
De adviezen die de GGD nu geeft, zijn gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis. Op basis van deze kennis heeft de GGD geen aanwijzingen dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat tot risico’s leidt voor de gezondheid. Daarom kunnen sporters de velden gewoon gebruiken.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom adviseert de GGD om vooral te blijven sporten. De GGD begrijpt dat sommige ouders zich toch zorgen blijven maken, ondanks de uitkomsten uit het RIVM-onderzoek. Normaal hygiënische gedrag zorgt er voor dat contact met de rubberkorrels zo klein mogelijk is. De GGD benadrukt dat dit gedrag altijd gewenst is na sporten, op welke ondergrond dan ook.

Meer informatie leest u op de website van de GGD West-Brabant.