Toine Bus & Jef Dam onthullen ‘eerste’ steen nieuwbouw kleedkamers

Zaterdag 24 juli hebben Toine Bus (het langst actieve lid van onze vereniging) en Jef Dam (het oudste lid van onze vereniging) de ‘eerste’ steen onthuld. Samen met de onderhoudsploeg en het bestuur van V.V. “Steenbergen, maar bovenal met enkele jeugdspelers van de JO11 en familie van Jef en Toine is dit heuglijke moment gevierd.

John Rommers was in zijn archieven gedoken om over beide heren de nodige feiten naar boven te halen, daarnaast was er voor zowel Jef als Toine een heuse ‘collage’ samengesteld.

Toine Bus
Toine is geboren op 20 februari 1948, is dus momenteel 73 jaar. Toine werd lid in seizoen 1954/1955 (67 jaar geleden!) en speelde zowel op het villa sportpark aan de Burgemeester van Loonstraat, het JC-terrein aan het Doktersdreefje als op het huidige sportpark, dat in 1968 werd betrokken. Toine was de vaste linksachter van het 2e elftal, maar viel ook wel eens in bij het 1e.

Toine’s bijnaam was ‘het scheermes’ en roerde ook zijn mondje, getuige de diverse brieven van de KNVB. Onder andere ‘Meermale aan het shirt trekken van een tegenstander’, ‘Bij herhaling onderuit halen van een tegenstander’ als het ‘Meermale commentaar geven op de leiding’ werd hem ten laste gelegd door de bond, waardoor hij meermaals langs de kant moest blijven.

De positieve zijde hiervan was wel dat Toine, die zich ook veelvuldig liet horen in het veld, met een enorme inzet zijn medespelers ook altijd inspireerde en meenam extra energie in de wedstrijd te leggen. Begin jaren 80 stopte Toine als voetballer, maar zijn stemgeluid bleef verbonden aan het 2e elftal. Als elftalleider/grensrechter spoorde hij zijn voormalige medespelers nog wekelijks aan, maar ook op de burelen van de KNVB bleef hij besproken. Als elftalleider vierde Toine tweemaal het kampioenschap, iets waar hij tot op de dag van vandaag nog met plezier terugdenkt.

Naast deze rol bij het 2e elftal, die hij tot ongeveer 2005 vervulde en enkele jaren geleden ook nog 2 seizoenen invulde, was Toine ook ‘baas’ van de onderhoudsploeg, waarin hij ook vandaag de dag nog altijd zijn steentje bijdraagt. Ook als hulp in de kantine is Toine nog immer actief, daarnaast heeft hij ook jarenlang diverse sponsors benaderd om d.m.v. een reclamebord bij te dragen aan onze vereniging; bij succes had Toine weer wat extra werk want deze borden hing hij hoogstpersoonlijk op en onderhield hij ook trouw.

U leest het: Toine is een blauwwitter in hart en nieren en ondanks zijn wat mindere gezondheid op dit moment kunnen we nog altijd een beroep op hem doen, iets wat de vereniging nog jaren hoopt te mogen doen!

Sjef Dam
Geboren in 1937, is Sjef kortgeleden (woensdag 14 juli) 84 jaar geworden. Hij is in totaal al 62 jaar lid van onze vereniging. In 1959 werd hij lid als speler van het 1e elftal, maar in seizoen 1962/1963 werd zijn lidmaatschap 1 jaar onderbroken: hij speelde toen in het 1e elftal van R.B.C. Roosendaal, na dit seizoen keerde hij terug in het blauw-wit en bleef tot 1972 actief als voetballer, waarna hij trainer werd en 1 seizoen trainer/speler is geworden. Hierna speelde hij ook nog kortstondig voor vv Kogelvangers (Willemstad) en SC Welberg, maar bleef altijd lid van onze vereniging.

Nadat hij stopte met selectievoetbal is hij nog 10 jaar grensrechter/leider bij het 1e elftal geweest, als ook 2 jaar trainer van zowel de A1 als B1. Ook was hij vaak arbiter bij vele wedstrijden van jeugd- en lagere senioren-elftallen, als ook ongeveer 25 jaar bij het Zomeravondvoetbal in de jaren ’70, ’80 en ’90.

In 1984 was de stap naar bestuurslid dan ook geen grote, voornamelijk als materiaalman. Al die jaren is hij vrijwel elke dinsdag- en donderdagavond aanwezig, naast de dagen in het weekend.

Tijdens zijn actieve voetballoopbaan stond Jef vooral bekend als veel scorende spits. Vrijwel elk seizoen slechtte hij de grens van 20 competitietreffers, in het jaar dat hij trainer van het 1e elftal was, maakte hij liefst 67 doelpunten voor Steenbergen 4, ondanks dat hij vanwege zijn trainerschap vaak slechts 1 helft mee kon doen.

Tegenwoordig is Jef iedere maandag en vrijdagmorgen aanwezig op het sportpark om samen met de leden van de onderhoudsploeg een bakje koffie te drinken en uiteraard om over voetbal te praten. Vele anekdotes worden dan aangehaald waarbij het de aanwezigen altijd opvalt dat Jef zo’n geweldig goed geheugen heeft. Ondanks zijn toch al respectabele leeftijd, weet hij vaak zonder nadenken van tientallen jaren geleden nog vele anekdotes op te lepelen, waarbij details als doelpunten, de dienstdoende arbiter of verkregen boekingen (zowel gele als rode) niet mogen ontbreken.

Ook Sjef hopen we nog vele jaren bij onze vereniging te zien, als bestuurslid, materiaalman maar bovenal ook als trotse opa langs de lijn!