Techniektraining 1e elftal(spelers) aan JO11, JO12 en JO13-pupillen

Het is zaterdag 6 februari en gelukkig is de voorspelde sneeuw nog niet gevallen, want er staat een heerlijke training op het programma voor de vijf teams in de JO11-, JO12- & JO13-categorie. Juist in deze tijden vinden we extra activiteiten voor onze leden belangrijk, zodat ze genoeg blijven sporten én op sportief vlak uitgedaagd blijven.

Een training onder leiding van hoofdtrainer Robin Borremans, die evenals de afgelopen 2 seizoenen ook in het nieuwe seizoen de leiding heeft over het eerste elftal van onze vereniging. Robin is een trainer die het belang ziet van de jeugd en graag hier zijn steentje aan bij wilde dragen. Dit deed hij samen met Marc van der Wegen, die al jaren jeugdtrainer is bij V.V. “Steenbergen” en afgelopen seizoen trainer van het tweede selectie elftal, dat beter bekend staat als Jong Steenbergen. Thijs Zantboer, Kai Heshof en Mike de hoog zijn allen spelers van het 1e elftal die allen vanuit onze eigen jeugd zijn doorgestroomd. Zij beseffen ook hoe belangrijk de jeugd voor onze voetbalvereniging is en twijfelden niet toen Robin om hulp vroeg.

Deze 5 trainers hadden allen een eigen oefening voorbereid zodat de bijna 60 deelnemers door middel van een roulatiesysteem de training konden volbrengen.

Robin had een loop/coördinatie-training. Dit was een parcours met loopladders en hoepels voor het verbeteren van de motoriek. Op deze leeftijd erg belangrijk in het leren bewegen.

Marc had een dynamische 1-1 vorm waarbij ze begonnen met een tikkerspel variant zonder bal om het principe van ruimte en snelheid te accentueren. Daarna een 2e variant met bal waarbij een stuk timing betreft het inzetten van de passeerbeweging in de oefening gebracht wordt gebracht. De 3e (afsluitende) variant maak je wedstrijdecht doordat er een omschakelmoment ingebouwd wordt mocht de verdediger de bal afpakken. Marc heeft zich in deze oefening vooral gericht op criteria die je nodig hebt om iemand te passeren.

Thijs had een dribbelvorm, waarin techniek en gecontroleerde balcontacten werden getraind. Om er een leuk onderdeel aan toe te voegen heeft hij een doeltje neergezet, hierin konden ze afwerken na het dribbelen. Uiteindelijk zijn er 2 groepen gemaakt en moesten ze tegen elkaar dribbelen en het team dat het eerste 10 goals had won. De kinderen leerden dus niet alleen techniek maar ook competitie.

Kai had een 1 tegen 1 oefening die werd gespeeld door twee teams. De verdediger speelt het aanvallende team in, en deze mag vervolgens scoren op één van de twee goals. Het is de taak van de verdediger om te zorgen dat er niet gescoord wordt. Die mag vol druk zetten op het moment dat de aanvaller de bal aanneemt. Doordat de verdediger direct druk kan zetten is de taak van de aanvaller om explosief een actie in te zetten.

Mike had een oefening waarbij ze heerlijk op doel mogen schieten. De focus lag op een goede aanname en het afwerken met de binnenkant van de voet. Hierdoor leren de kinderen hun schoten beter te plaatsen en zullen ze hopelijk vaker scoren.

Als afsluiter werd er een latje trap competitie opgezet waarbij er een voetbal met handtekeningen van de aanwezige trainers gewonnen kon worden. Van jong naar oud werd het steeds spannender en waren er veel oehs en aahss maar toch werd de lat nog niet geraakt totdat de JO13 aan de slag mocht. Hierbij waren er 5 jongens die de lat wisten te raken. Ik kan me niet voorstellen dat ze dit niet eerder hebben geoefend.
Er diende een tweede ronde gespeeld te worden omdat er 3 ballen waren om mee te schieten. Na een tweede, derde en vierde ronde waren er drie winnaars: Levi de Kock, Mathieu Verkouter en Matthijs Mol.

Als ultieme afsluiting was er voor elke voetballer een oorkonde, flesje AA en een zakje chips. ‘Naast het trainen van de kinderen, waren er ook veel trainers aanwezig. Ik hoorde een trainer de opbouw van een trainingsvorm benoemen en dat geeft maar weer aan dat hoeveel trainingen je ook al hebt gegeven, je altijd kan blijven leren.’, aldus Nico van Schilt, voorzitter van de Jeugdcommissie.