Promotie-/degradatieregelingen 1e elftallen seizoen 2022/2023

Als je geen kampioen meer kunt worden, op welke plek moet je dan precies eindigen om mee te mogen doen aan de nacompetitie? Of erger nog, als het seizoen niet verloopt zoals gehoopt: waar moet je eindigen om degradatie te ontlopen? Alle regels hierover vind je in de promotie- en degradatiebesluiten, waarin met ingang van het seizoen 2022/’23 een aantal veranderingen zijn doorgevoerd voor de mannen. De besluiten voor promotie en degradatie in het vrouwen- en jeugdvoetbal volgen later.

Promotie- en degradatieregelingen standaardteams mannen
Op 18 juni jl. heeft de ledenraad besloten tot een aantal veranderingen in de voetbalpiramide van de standaardteams mannen. De belangrijkste veranderingen zijn dat de (sub)top van de piramide in de komende seizoenen smaller wordt gemaakt en dat de teams die uitkomen in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse vanaf het seizoen 2023/’24 gemengd worden ingedeeld. Lees hier het besluit van de ledenraad.

Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s.

Nieuwe piramide
Om de nieuwe piramide te realiseren vindt in de seizoenen 2022/’23 en 2023/’24 in de 1E klasse tot en met de 4E klasse een versterkte degradatie plaats. Hierdoor wordt het aantal poules als volgt.

Promotie-/degradatieregeling zaterdagvoetbal district Zuid 1
1e klasse D: nummers 12 en 13 degraderen, nummers 10 en 11 spelen nacompetitie om klassenbehoud. Samen met de periodekampioenen in de 2e klasse G & H (3 per klasse) strijden zij om 1 plaats in de 1e klasse.
2e klasse G & H: nummers 12, 13 (en indien aanwezig 14) degraderen, nummers 9, 10 en 11 spelen nacompetitie om klassenbehoud. Samen met de periodekampioenen in de 3e klasse A t/m E strijden zij om 2 plaatsen in de 2e klasse, volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema.
3e klasse A t/m E: nummers 12, 13 (en indien aanwezig 14) degraderen, nummers 9, 10 en 11 spelen nacompetitie om klassenbehoud. Samen met de periodekampioenen in de 4e klasse A t/m F strijden zij om 6 plaatsen in de 2e klasse, volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema.
4e klasse A t/m F: kampioenen promoveren, de periodekampioenen (3 per klasse) spelen samen met de herkansers van de 3e klassen A t/m E een nacompetitie voor 6 plaatsen in de 3e klasse volgens een nog vast te stellen wedstrijdschema. Er is geen degradatie mogelijk uit deze klasse.

4e klasse C
Omdat de 4e klasse C uit een oneven aantal teams bestaat (11) zijn er slechts 2 periodetitels te verdelen. Het 3e nacompetitieticket voor deze klasse zal naar de hoogst geëindigde ploeg zonder periodetitel gaan.