728x90ad
VV Steenbergen

Hoofdtrainer Robin Borremans op bijscholing bij Hoffenheim

Als voetbaltrainer kun je diploma’s halen. Je begint bij TC3, wat verder kan lopen tot TC1 en daarboven is zelfs nog een Pro Licentie, die benodigd is om te kunnen werken in de 1e en Eredivisie. Voor het 1e elftal van Steenbergen (3e klasse) heb je TC2 nodig, in de 4e en 5e klasse volstaat TC3 terwijl vanaf de 1e klasse t/m de 2e divisie het diploma TC1 nodig is.

Om deze licenties actueel te houden, dienen trainers diverse bijscholingsavonden te doen, waardoor ze hun kennis verdiepen aan de hand van verschillende onderwerpen. Hiervoor zijn studiepunten te halen, waarvan je er voldoende moet blijven verzamelen om ervoor te zorgen dat je licentie niet vervalt.

Een andere manier om deze studiepunten te behalen, is naast deze losse avonden, een keer een meerdaagse ‘cursus’ te volgen. Hoofdtrainer Robin Borremans koos voor deze optie, hij ging samen met 32 andere trainers op bezoek bij Bundesliga-club TSG 1899 Hoffenheim. Hoffenheim is een klein dorp, met slechts 4.000 inwoners, maar de ambitieuze vereniging is een opleidingsinstituut voor de gehele regio (deelstaat Baden-Württemberg). In een straal van 100 KM worden de jeugdspelers met busjes opgehaald in de regio, ze zijn heel de dag bij de club, dus gaan hier ook naar school en zijn dus heel de dag samen.

Het eerste elftal van Hoffenheim speelde jarenlang in de marge, maar promoveerde in 2008 naar de Bundesliga en speelt daar sindsdien onafgebroken, vorig seizoen kwam het zelfs uit in de Champions League (tegen o.a. Manchester City). Op dit moment staat het op de 7e plaats in de winterstop, onder leiding van de Nederlandse trainer Alfred Schreuder en met Joshua Brenet en Jürgen Locadia in de selectie.

Robin: ‘We begonnen op dag 1 met een tactische training van Hoffenheim 1, onder leiding van Alfred Schreuder die graag een spelsituatie in de training terug wilde zien, zo specifiek wordt er daar getraind. Hierna kregen we een video analyse en wedstrijdbespreking van de eerstvolgende tegenstander, in dit geval Fortuna Düsseldorf. Daarnaast nam hij uitgebreid de tijd voor vragen na afloop van de bespreking. Tijdens deze video analyse werd een zwakte van Düsseldorf uitvoerig besproken en ook geoefend, het was mooi om te zien dat hieruit gescoord werd en nog 4 mogelijkheden uit voortkwamen. Helaas was de wedstrijd verder voor een tactisch schaakspel, het bleef bij 1-1.’

Buiten de uitleg was het ook enorm interessant om op het complex rond te mogen kijken. ‘Alles is zeer professioneel en er is ook een Footbonaut, waar maar 3 clubs ter wereld gebruik van maken (naast Hoffenheim ook Borussia Dortmund en Arsenal). Dit apparaat, dat een miljoen kost, heb ik zelf ook mogen ervaren, er wordt intensief mee getraind zodat de handelingssnelheid van de gebruikers steeds hoger wordt. Naast dat het bezoek en de inhoud zelf interessant was, had ik ook het geluk dat ik tijdens de terugreis vanuit Duitsland naast Gerald Vanenburg zat, die voor zijn Pro Licentie Coach Betaald Voetbal ook de nodige studiepunten moet halen, waardoor ik de gehele terugweg geanimeerd over voetbal heb zitten praten met een EK winnaar van 1988, wat een prachtige bonus was op een toch al mooie reis.’