728x90ad
VV Steenbergen

De Pass – Weerzien oude bekenden

Voormalig oefenmeester ontmoet voormalige doelman selectie

We schrijven mei 1970

Het 1eelftal van onze vereniging speelt in de 3e klasse maar is in degradatiegevaar. De oefenmeester van de Steenbergse selectie is op dat moment niemand minder dan Jef Dam, ons huidig bestuurslid. Uiteindelijk draait het er op uit dat zijn elftal een beslissingswedstrijd moet spelen tegen Zeeland Sport.

De winnaar zal 3e klasser blijven, de verliezer zal moeten degraderen naar de 4e klasse. De beslissingswedstrijd wordt gespeeld in Goes. Jef heeft problemen met zijn doelman en besluit voor deze wedstrijd de talentvolle jeugdkeeper Matthé van Kelle, op dat moment 16 jaar, op te stellen. Matthé heeft voordien nog geen enkele wedstrijd in Steenbergen 1 gekeept. Helaas, de wedstrijd wordt met 1-0 verloren, Steenbergen 1 degradeert naar de 4eklas.

Matthé van Kelle blijft vanaf dat moment wel de vaste doelman van het 1e elftal , ondanks zijn jeugdige leeftijd , en presteert ook de volgende jaren uitstekend. Dat is ook profclub NAC uit Breda niet ontgaan en na het seizoen 1973/1974 besluit Matthé de overstap naar de Bredase club te wagen. Hij wordt daar op dat moment 2e doelman achter vaste doelman Jan de Jong, maar wordt later zelf de vaste doelman van de Bredase Eredivisie club.De laatste wedstrijd die Matthé van Kelle voor Steenbergen speelde  was…. Jawel, weer een beslissingswedstrijd.

Deze keer een wedstrijd tegen v.v. Sprundel op het veld van v.v. Roosendaal. Geen degradatiewedstrijd net als in 1970, maar een wedstrijd om te bepalen wie er kampioen zou worden in de 4eklas en zou promoveren naar de 3e klasse. Helaas, ook deze wedstrijd ging verloren. Sprundel trok uiteindelijk met 3-2 aan het langste eind.

Matthé speelde vervolgens dus de nodige jaren voor NAC- Breda en was ook als trainer nog diverse jaren actief in de regio. Na zijn actieve voetbalcarrière is Matthé vele jaren geleden naar Frankrijk getrokken waar hij ook nu nog steeds woont.

 

We schrijven maandag 16 september 2019

Het is 10.00 uur en de vaste klusploeg van ons cluppie zit aan de koffie in de kantine op het sportpark. Net als iedere maandag (en vrijdag) is daar ook Jef Dam bij om gezellig wat te praten over,,,,,,,,,,, voetbal natuurlijk. Plotseling komt daar een voor Jef onbekend persoon binnen. Het is niemand minder dan…………………………….. jawel, Matthé van Kelle.

Matthé is op vakantie in Steenbergen , heeft een dag tevoren van een lid van de klusploeg vernomen dat er op maandagmorgen om 10.00 uur koffie wordt gedronken in de kantine en dat daar ook zijn trainer Jef Dam bij aanwezig is. Jef vindt dat uiteraard fantastisch en vanaf dat moment wordt er alleen nog maar over voetbal gepraat.

Onder het genot van lekkere koeken die Matthé heeft meegebracht en een bak koffie worden er vele , vele ouwe koeien uit de sloot gehaald en wordt er vooral heeeeeeeeeeeeel veel gelachen. Matthé is uiteraard ook op de hoogte van het feit dat oud Steenbergen speler Pierre van Hooydonk vooral bekend stond om zijn vrije trappen maar vertelt even tussen neus en lippen door dat de vrije trappen van Jef NOG beter waren.

“En er was  nog een verschil “, merkte Matthé op tegen Jef , “jij wist ze ook zelf altijd te creëren”. Na een uurtje veel te hebben gelachen namen we weer afscheid van Matthé en was Jef zichtbaar blij deze oude bekende na vele jaren weer eens een keer te hebben gezien.

En de overige medewerkers  van de klusploeg waren blij nu eens van een voormalig blauw witter te hebben gehoord wat een” vervelend” goede voetballer Jef tijdens zijn actieve loopbaan was. En uiteraard moesten deze 2 echte blauw witters nog samen op de foto.

Met als achtergrond de fotocollage waarop beiden diverse keren staan afgebeeld. Soms zijn er wel eens van die onverwachte leuke ontmoetingen.

Dit was er zeker een van.