728x90ad
VV Steenbergen

De Pass – Voetbalfamilie van Schilt

In Steenbergen-Zuid is een ware voetbalfamilie gehuisvest. Vader Gerard van Schilt voetbalde jarenlang bij Lepelstraatse Boys en is tijdens de jeugd van zonen Erwin en Dennis ook trainer geweest van verschillende teams. Tegenwoordig is hij leider bij het eerste elftal, waar hij voornamelijk een brug vormt tussen de spelersgroep en de hoofdtrainer. Met Anouk van Schilt, het jongste telg, die komend seizoen bij de Dames1 actief is, staat de teller op vier gezinsleden die wekelijks op het sportpark te vinden zijn of waren.

Eén van deze spelers is jongste zoon Dennis. Sinds hij voor de eerste keer voetbalschoenen onderbond, is hij al actief in het blauwwit. Tijdens zijn jeugd kwam hij ook drie jaar uit voor de KNVB, maar de stap naar de jeugdopleiding van een BVO zat er niet in. “Verder dan een proeftraining bij NAC Breda is het nooit gekomen” verklaart Dennis. “Toch heb ik een mooie tijd gehad en was het absoluut geen nadeel dat mijn vader en later mijn broer trainer van mij waren. Zij wisten wat ik in mijn mars had, dus hadden hogere verwachtingen, maar terugblikkend op mijn periode in de jeugd heb ik deze vaak waar kunnen maken en was het goed dat de lat hoog gelegd werd.” Toch wisten ook trainers Kees Heshof en Floran Groffen zijn kwaliteiten op waarde te schatten, waardoor hij vrijwel altijd topscorer was. In welke klasse en welk team leek voor Dennis weinig uit te maken.

Zijn jeugd duurde korter dan bij menig ander. Als 2e-jaars B-junior debuteerde hij al in het eerste elftal. Onder trainer Karl Vergouwen deed hij mee in een oefenduel tegen Jong RBC, waarin hij direct scoorde. Niet veel later maakte hij in de competitie zijn officiële debuut, uit tegen IFC in Hendrik-Ido-Ambacht. Het eerste doelpunt volgde ook direct, tegen kampioen Vlissingen bezorgde Dennis Steenbergen een punt met een rake kopbal. Het mocht echter niet baten en een jaar later acteerde V.V. “Steenbergen” in de 3e klasse.

Onder de nieuwe trainer Wim Nieuwland kwam Dennis als 1e-jaars A-junior vast bij de selectie. Toch verliep dit seizoen verre van vlekkeloos. Dennis kon nog geen basisplaats afdwingen, maar scoorde desondanks vier keer, waaronder ook nu tweemaal tegen de latere kampioen Aardenburg. In het seizoen 2010-11 brak Dennis definitief door. Onder Wim Nieuwland werd de spits veelvuldig als rechtshalf gebruikt, wat zijn doelpuntenproductie niet ten goede kwam. Slechts 5 doelpunten konden achter zijn naam geschreven worden, en ondanks het feit dat hij weer tegen de latere kampioen scoorde (Dosko) en zodoende de 2-1 overwinning verzorgde, bungelde Steenbergen het hele seizoen onderaan en kon men degradatie niet voorkomen.

Bij de volgende trainer, Gerard Lazarom, kreeg Dennis aanvankelijk weer een plaats als rechtshalf; “Ik doe overal m’n best voor het team en weet dat de trainer geen andere keuze had, maar ik heb in de oefenduels gedurende het seizoen bewezen van grote waarde te kunnen zijn in de spits”. De statistieken onderbouwen dit, liefst 9 maal trof Dennis doel. Tijdens oefenduels, tegen Vlissingen, Boeimeer, Cluzona, Virtus (2), DIVO (2), Internos en BSC wist hij het net te vinden.

Niet de minste tegenstanders dus en daarom steekt Dennis zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Hij wil komend seizoen beter presteren dan de afgelopen jaargang en gaat voor een plaats in de spits. Met het team wil hij, door een sterke onderlinge band, een goede prestatie neerzetten en de nacompetitie behalen, iets wat afgelopen seizoen op een haar na lukte.

Vader Gerard van Schilt hoort het tevreden aan. Hij voetbalde jaren voor Lepelstraatse Boys en gaf zowel Erwin als Dennis het goede voorbeeld door hierna als trainer aan de slag te gaan. Na twee jaar trainer te zijn geweest van de D1 schuift Dennis dit jaar door naar de C1, waar hij samen met Tim vd Ree trainingen gaat verzorgen en de 1e klasser gaat begeleiden tijdens de wedstrijden. Gedurende zijn opleiding aan het CIOS behaalde hij afgelopen jaar, onder supervisie van Dolf Roks (o.a. hoofdtrainer van Sparta Rotterdam en RBC Roosendaal) het trainersdiploma TC3 Jeugd en geeft hij dit in zijn laatste opleidingsjaar een passend vervolg. Hij gaat voor TC3 Senioren en gaat stage lopen bij voetbalschool Aleco Sportvisions in Roosendaal, waar hij op woensdagavond en zondagochtend trainingen gaat geven. Iets wat tekenend is voor zijn ambities in de voetbalwereld, waarin Dennis geen onbekende is en regelmatig klasgenoten tegenkomt in het veld.

Erwin van Schilt geniet ook bekendheid in de regio. Na de complete jeugd van Steenbergen te hebben doorlopen, vertrok de middenvelder in de zomer van 2008 naar ODIO. Doordat zijn vriendin Evelien in Ossendrecht woonachtig was, was hij vrijwel altijd daar in zijn vrije weekenden en had hij een aantal vrienden bij ODIO die hem overhaalden de stap te maken. Bij Steenbergen kon Erwin geen vaste basisplaats veroveren in het eerste elftal, bij ODIO lukte dit direct. Naast zijn actieve carrière was ook Erwin al volop bezig met het trainersvak en trainde hij de C1, B1 en A1. Telkens schoof hij mee op, met de generatie waarin naast Dennis ook eerste elftalspelers Richard Tielen, Serge Nasibov, Roel Sachteleben, Jeroen Brands en Joep van Sittert uitkwamen.

Gedurende het seizoen 2009-2010 stopte hij bij ODIO, waarna hij besloot om zich te focussen op het trainerschap. “De combinatie trainen en training geven werd me te veel. Ik was vier doordeweekse avonden en twee middagen in het weekend kwijt aan het voetballen, iets wat niet meer te combineren was met onder andere mijn studie.” Omdat hij voor zijn afstuderen ook op zaterdag ging werken, moest hij ook het trainen van een jeugdteam opgeven. Echter doordat Steenbergen op zoek was naar een trainer voor het 2e elftal, was deze ‘leegte’ al snel ingevuld. Beschikkend over diploma TC3 stapte Erwin goed voorbereid in, maar desalniettemin werd het een moeizaam seizoen. Een jonge groep en het ontbreken van een A1 om het spelerstekort op te vangen resulteerde in een lage klassering, maar wel in een gezellig seizoen.

Toch besloot Erwin niet te lang te wachten op de toekomstplannen van het bestuur van V.V. “Steenbergen” en ging hij in op een aanbieding van 5e-klasser NVS, waar hij het eerste elftal onder zijn hoede heeft. “Het eerste seizoen verliep niet vlekkeloos. Er waren vijf basisspelers vertrokken, iets wat bij grote verenigingen gemakkelijk op te vangen is maar bij NVS wat minder. We hadden gemikt op een klassering in de subtop, maar nog te vaak hebben we de kaas van ons brood laten eten, maar het plezier en de sfeer in de groep hebben hier niet onder geleden, iets wat zeker belangrijk is. De vereniging zit qua organisatie goed in elkaar en er is wederzijds vertrouwen dat NVS komend seizoen toegroeit naar waar het hoort, in de (sub)top van de 5e klasse. Tevens zal er verjonging plaats vinden. De trainer van de A1 is leider bij het eerste elftal, waardoor de lijnen kort zijn en de jongens die erbovenuit steken bij de A1 zullen vanaf de voorbereiding bij het eerste mee gaan draaien.”

Ook bij Steenbergen zal dit komend seizoen het geval zijn, Richard Tielen zal als leider van de A1 en lid van de selectie hierin een belangrijke brug zijn voor de doorstroming van de A-jeugd. Een rol die volgens Gerard van Schilt eigenlijk door een derde vervuld zou moeten worden. “Ook verbaas ik me over de geringe betrokkenheid van oud 1e-elftal spelers bij de huidige selectie. De vereniging wil met eigen jongens aan de slag in de selectie, maar kan er niet voor zorgen dat er een trainer voor het 2e elftal geworven wordt uit de eigen vereniging. Iets wat met zoveel actieve leden en oud-leden in mijn ogen niet zou hoeven. Zij hebben genoeg kennis en kwaliteiten om dit over te brengen op de volgende generaties. Ook zie ik vrij weinig clubmensen langs de lijn op zondagen, wat toch jammer is voor zo’n grote vereniging waarin louter echte Steenbergenaren in het eerste elftal actief zijn.”

Ook zet hij zijn vraagtekens bij de toekomstplannen. “Het is verschrikkelijk jammer om te zien hoeveel Steenbergenaren er nog bij verenigingen in de buurt spelen. Een deel van deze spelers zou een versterking betekenen het eerste elftal en direct de spelersschaarste in de 1e en 2e selectie tot het verleden laten behoren.”

Ook bij de Benjamin van de familie verandert er na de zomer wat. De MB1 wordt komend seizoen Dames1. Nadat er vorig jaar niet genoeg dames meer over waren wordt dit team na de zomer nieuw leven ingeblazen. Een aantal oud-speelsters keert terug en de MB1 gaat in zijn geheel over. Anouk, die op 10 augustus 16 wordt, is al jaren de jongste van het team, maar gaat met net zoveel plezier en fanatisme naar het voetbalveld als haar broers deden op die leeftijd. En omdat ze behalve jonger, ook fysiek wat minder sterk is, is ook bij Anouk te zien dat ze er voetballend goed uitkomt.

De gehele familie van Schilt kijkt dus weer uit naar het nieuwe seizoen, waarin revanche genomen kan worden op vorig seizoen of aan een nieuw avontuur begonnen wordt. Rian, de vrouw des huizes, zal iedere zondagavond weer op de hoogte worden gebracht van alle verrichtingen op de Steenbergse velden.