728x90ad
VV Steenbergen

De Pass – Tom Mulders

Steenbergen, juli 2008 – De 20-jarige Tom Mulders kijkt uit naar het nieuwe seizoen. Hij beseft als geen ander dat het lastig zal worden in de 2e klasse, maar gelooft ook in eigen kansen. “Een voordeel is dat we ons eigen spel blijven spelen, dus veel spelers zijn gewend aan het systeem en hun taken in het veld. Hooguit de accenten worden verlegd.”

Tom begon pas op 11-jarige leeftijd aan zijn voetbalcarrière, direct bij V.V. “Steenbergen”. Daarvoor deed hij aan atletiek en het zal niet verbazen dat vooral het hardlopen hem goed af ging. Hij startte in de D3, maar na een half jaar ging hij naar de D2. Daarmee bereikte hij de bekerfinale en in zijn tweede seizoen speelde hij in de D1. Daarna volgden twee jaren C en één jaar B, alvorens hij vervroegd werd overgeheveld naar de A1. Daarin bleef hij drie jaar voetballen. Tijdens zijn laatste jaar speelde hij ook al regelmatig met het eerste elftal mee, maar afgelopen seizoen was dus pas zijn eerste officiële seizoen bij de senioren.

Hierin moest hij Ismet Özkan voor zich dulden in de spits, terwijl hij een jaar eerder nog meer dan 30 goals maakte bij de A1. Zat Tom zich niet te verbijten op de bank? “Nee hoor, dat ik topscorer was in de A1 kwam vooral door mijn snelheid en omdat je daar veel meer ruimte krijgt, maar bij de senioren kan ik daar niet zoveel voordeel meer uit halen, de verdedigers zijn gewoon veel slimmer. Ismet heeft wat meer ervaring en ging hier beter mee om, ik heb op dit gebied een inhaalslag moeten maken”.

Vooral door de vele invalbeurten heeft hij het nodige geleerd: “Als spits invallen lijkt gemakkelijk, omdat je tegenstanders dan al bijvoorbeeld 70 minuten in de benen hebben. Iedereen verwacht veel van je omdat je fris bent, maar je zit natuurlijk niet direct in de wedstrijd. Je moet eerst even wennen aan je tegenstanders en hun manier van verdedigen. Daarom is het voor mij belangrijk goed op Ismet te letten, zodat ik al kan zien wat de zwakke punten zijn van mijn nieuwe tegenstanders.”

“Ook moet het team zich op mijn komst instellen, omdat ik natuurlijk sneller ben dan Ismet, maar hij slimmer is en een neusje voor de goal heeft. Hij was niet voor niets onze topscorer het afgelopen seizoen. Ik ben dan niet zo sterk, maar heb wel meer actieradius, al vergeet ik daardoor in al mijn enthousiasme nog wel eens om rustig te blijven voor de goal. Dit gaat me echter steeds beter af en dat is natuurlijk een deel van de ontwikkeling die je doormaakt als jonge speler.”

Zo onbevangen als hij is in het veld, zo rustig heeft hij deze zomerstop beleefd. “Na een paar weken niets doen begint het weer te kriebelen, maar toch is zo´n pauze lekker na een slopend seizoen waarin we iedere week aan de bak moesten” aldus de youngster. “Dit zal ook het komende seizoen moeten, daarom is het zaak nu goed bij te tanken.”

Dat spits Ismet Özkan bij Steenbergen blijft, vindt Tom geen nadeel. “Ik kan het heel goed vinden met ‘Izzie’, want we gunnen het elkaar, het is zeker geen onderlinge strijd. Ondanks het feit dat we een ander soort spits zijn, kunnen we veel van elkaar leren en houden we elkaar scherp”. Toch wil hij een basisplek afdwingen, zowel door goed spel als door doelpunten. “We hebben goede flankspelers die hun tegenstanders geregeld passeren. Mocht die voorzet dan voor mijn voeten komen, dan moet die bal erin, iedere keer weer. En de omschakeling wordt steeds belangrijker, dus daar kan ik optimaal gebruik maken van mijn snelheid”, gaat hij verder. Ondanks dat hij het afgelopen seizoen niet veel tot scoren kwam, heeft hij zich al wel in de kijker gespeeld bij de nieuwe trainer. In het oefenduel tegen vv Goes, dat onder leiding stond van trainer Karl Vergouwen, scoorde hij tweemaal.

Aan de nieuwe trainer dus een lastige keuze: kiest Karl voor de meer ervaren goalgetter Ismet (speelde al eens in de 2e klasse met vv Dongen), voor de jonge hond Tom Mulders, of misschien wel voor beide?

Inderdaad: een luxeprobleem, maar beide spelers zullen belangrijk worden tijdens dit lange seizoen: “Iedereen is belangrijk, we moeten het samen doen.”