728x90ad
VV Steenbergen

De pass anno 1960 – 1e elftal V.V. “Steenbergen” wordt 2e klasser

Nadat het 1e elftal van onze vereniging in 1958 kampioen was geworden en via promotie wedstrijden tegen Yerseke, RKVVU en RKTVV promoveerde naar de 3e klasse, speelde het team in het seizoen 1958/1959 zijn eerste wedstrijden in die 3e klasse en ook dat ging weer uitstekend.

Ons 1e elftal eindigde in dat seizoen samen met Ves’35 uit Oudenbosch (in 2003 samen gegaan met vv Oudenbosch tot het huidige Victoria’03) op een gedeelde 1e plaats met 36 punten uit 22 wedstrijden en een doelgemiddelde van 48 voor en slechts 18 tegen. (In die tijd kreeg men voor een overwinning nog maar 2 punten). Een beslissingswedstrijd tegen Ves’35 was dus noodzakelijk om de kampioen te bepalen en die werd direct na het einde van de competitie gespeeld op het veld van Internos in Etten-Leur. Ons elftal verloor die wedstrijd helaas met 3-1, dus werd er ook in het seizoen 1959/1960 gespeeld in de 3e klasse.

Maar ook in dat seizoen draaide ons 1e van begin af aan bovenaan mee en nadat alle 22 wedstrijden waren gespeeld kon wederom een kampioenschap worden gevierd, deze keer echter met een voorsprong van 7 punten op de nummer 2, Zeeland Sport uit Vlissingen. Het grote verschil met het jaar daarvoor was vooral het aantal doelpunten wat werd gescoord. Werden in het seizoen 1958/59 “slechts” 48 doelpunten gescoord, in dit seizoen werd maar liefst 79 keer het net gevonden, een gemiddelde van ruim 3,5 pegoalr wedstrijd. Het seizoen 1959/1960 was ook het eerste seizoen dat ons huidig bestuurslid Jef Dam bij ons voetbalde. Als spits nam hij 16 doelpunten voor zijn rekening maar werd daarmee geen topscorer. Die eer was weggelegd voor Jan Heshof die liefst 18 keer wist te scoren. Maar ook Jos Bol (15 doelpunten) en Bart Heshof (13 doelpunten) scoorden er dat seizoen lustig op los.

Het kampioenschap betekende nog niet dat er automatisch werd gepromoveerd naar de 2e klasse, daarvoor moesten weer de nodige promotie wedstrijden worden gespeeld. De tegenstanders daarbij waren Bladella uit Bladel, D.V.S. uit Aalst en R.W.B. uit Waalwijk. En jawel hoor, ook in deze wedstrijden bleek ons elftal onverslaanbaar. Tegen Bladella werd uit met 1-1 gelijk gespeeld en thuis met 5-2 gewonnen. Van R.W.B. werd in de uitwedstrijd met 1-2 gewonnen en leverde de thuiswedstrijd een 6-2 overwinning op. De wedstrijden tegen D.V.S. werden gewonnen met 1-0 (thuis) en 2-4 (uit). Op zondag 22 mei werd promotie naar de 2e klas een feit dankzij de overwinning van 2-4 in Aalst. Er werden 11 punten behaald uit 6 wedstrijden met daarbij een doelsaldo van 19 voor en 8 tegen. Van deze 19 doelpunten kwamen er maar liefst 10 van de voet van: Jef Dam.

De eerste plaats in deze promotie competitie betekende dus promotie naar de 2e klas van de K.N.V.B. Nog nooit had ons 1e elftal zo hoog gevoetbald en dat werd uiteraard uitbundig gevierd. Na terugkomst uit Aalst volgde een groot feest in het clublokaal van Jo Krijnen op de Markt. Op bovenstaande foto poseren de spelers met hun dames in genoemd clublokaal met de door Riet Jonkers gemaakte blauw witte petjes. Zo’n petje met daarop de handtekeningen van alle spelers en begeleiders is nog steeds in het bezit van het archief van onze vereniging. Op de elftalfoto de spelers die voor de promotie hebben gezorgd.

Staand v.l.n.r.: Jan Heshof, Willy Jonkers, Wim de Baat, Piet van der Wegen, Piet Dam en trainer Piet Deuling.
Zittend v.l.n.r.: Jef Dam, Bart Heshof, Koos de Bruin, Bernard Tak, Piet Jonkers en Jos Bol.

Dit elftal, aangevuld met nog enkele andere spelers, heeft tot en met het seizoen 1965/1966 goed meegedraaid in de 2e klasse. Dit met als beste resultaat een 3e plaats in de eindrangschikking van het seizoen 1961/1962, achter kampioen Rood Wit en nummer twee Veerse Boys. In 1966 eindigde het avontuur in de 2e klasse. Samen met Zeeland Sport eindigde ons elftal toen op de laatste plaats, waarna de beslissingswedstrijd tegen deze ploeg met 2-1 werd verloren. Maar deze periode in de jaren 60 is de geschiedenis ingegaan als een groot hoogtepunt binnen onze vereniging. Het duurde nog tot 2008 voor Steenbergen 1 opnieuw naar de 2e klasse zou promoveren.